Vilma Sandnes Johansson. Foto: Lea Meilandt
Vilma Sandnes Johansson. Foto: Lea Meilandt
Ida Relsted Kærup |

DEBUT: "Min mors kræftsygdom var et mørke, der lagde sig et meget lyst sted"

Q&A med Vilma Sandnes Johansson, der debuterer med romanen »Tænk ikke på mig«, som udkom på forlaget Gutkind d. 26/1 2022.

Hvem er Vilma Sandnes Johansson?
“Jeg er 22 år gammel og bor med min kæreste og vores to katte i København. Her er jeg vokset op med min danske mor og (i perioder) min svenske far. Jeg dimitterede fra Christianshavns Gymnasium i 2019 og har siden da haft nogle forskellige jobs og skrevet min debutroman »Tænk ikke på mig«.”

Hvad kendetegner dig som forfatter?
“Jeg får at vide, at min skrivestil er usentimental og nøgtern, og at mine tekster rummer meget lys og mørke på én gang.”

Hvad er »Tænk ikke på mig« for en bog – og hvorfor har du skrevet netop dén bog?
“»Tænk ikke på mig« er en autofiktiv coming of age roman, som handler om at være teenager og blive voksen, mens ens mor er uhelbredeligt syg af kræft og skal dø hele tiden. Den handler også om venner, fester og forelskelse, og den handler om hverken at turde give eller bede om hjælp.”

“Det første udkast til bogen skrev jeg uden henblik på udgivelse, men med intentionen om at skrive min mor ned, så hun fandtes andre steder end i min hukommelse. Så jeg ikke behøvede at stresse over, om jeg var ved at glemme hende. Intentionen med den roman, som det er blevet til i dag, er at aftabuisere og afmystificere livet som pårørende til en alvorligt syg forælder. Jeg håber, at den vil gøre op med berøringsangsten, som mange pårørende mødes af.”

Om personlige erfaringer i fiktionen
Bogens genre er autofiktion. Det er en roman du har skrevet på baggrund af dine egne erfaringer i forbindelse med at du mistede din mor til kræft; men den fremstår ikke sentimental. Hvordan arbejdede du med at forvandle dine personlige erfaringer til en roman?

“Det var overraskende nemt for mig at forvandle mine personlige erfaringer til en roman. Det gjorde jeg ved at stryge kapitler, slå personer sammen, ændre på locations og ved at opdigte. At romanen fremstår usentimental er ikke noget nyt – fortællingen var usentimental helt fra begyndelsen. Det var vigtigt for mig. Jeg vil ikke bestemme, hvad læserne skal føle. Jeg vil bare fortælle en historie.”

Lyset og mørket
»Tænk ikke på mig« spænder fra livets lyse øjeblikke – kærlighed, lykkeglimt og forbundethed med mennesker – til de mørkeste erfaringer omkring tab og døden. Hvordan arbejdede du med lyset og mørket i din roman?

“Jeg havde en virkelig god barndom, hvis man ser bort fra, at min mor var døende i fem år. Min mors kræftsygdom var et mørke, der lagde sig et meget lyst sted. Derfor skete det ret naturligt, at min roman blev både lys og mørk på en gang. Og så ville det også være en ret kedelig bog, hvis den kun var en af delene.”

Sorgens fragmentarisk form
Bogen er skrevet i korte tekster med forskellig form: dagbogsnoter, gengivelser af hilsner skrevet af din mor, fortællinger om hvad der skete. Man kunne sige, formen på romanen er fragmentarisk. Hvad ville du som forfatter få frem ved at bruge de forskellige former? Hvordan arbejdede du med forholdet mellem brudstykker og den sammenhængende, fremadskridende fortælling?

“Min bog startede som en liste over minder med min mor, og det var ikke meningen, at det skulle blive til en roman. Jeg uddybede bare punkterne på listen, og efterhånden begyndte det at ligne små kapitler i en bog. Dagbogsnotaterne, nutidsperspektivet og min mors afskedsbrev tilføjede jeg først senere. Den fragmentariske form, som det skaber, kan godt minde lidt om, hvordan det føles at sørge. Et minut ad gangen, man husker kun brudstykker, alting er ramlet sammen, og man skal forsøge at samle det igen. Jeg ville også gerne have nutidsperspektivet til at fungere som en påmindelse om, at bogen ender med død. Det er vigtigt, at læseren har samme vished omkring moderens dødsdom, som jeg-fortælleren har.”

***

Vilma Sandnes Johansson (f. 2000) dimitterede fra Christianshavns Gymnasium i 2019. Debutromanen »Tænk ikke på mig« udkom på forlaget Gutkind d. 261 2022.

Del:

Se også

Dramatiker Aleksa Okanovic romandebuterer på Gyldendal. Foto: Sara Galbiati / Gyldendal Interview DEBUT: På rejse ind i nationalismens uvæsen Q&A med Aleksa Okanovic, der romandebuterer med »Natterædsel«, som udkom på Gyldendal den 25/5 2023. Benedicte Huang. Foto: Esben Bøg-Jensen Interview DEBUT: Det, jeg interesserer mig for, er stemninger og misstemninger. Akavede øjeblikke mennesker i mellem Q&A med Benedicte Huang, der debuterer med romanen »Døtreskole«, som udkom på forlaget Gads den 03/03 2023. Kristin Vego. Foto: ©Erika Hebbert Interview DEBUT: At længes efter et sted at høre til Q&A med Kristin Vego, der debuterer med novellesamlingen »Se en sidste gang på alt smukt«, som udkom på forlaget Turbine den 16/9 2022. Bogen vandt Bogforums debutantpris 2022. Vladimir Tomic. Foto: Sara Galbiati Interview DEBUT: På opdagelsesrejse i mig selv Q&A med Vladimir Tomic, der debuterer med romanen »Flotel Europa«, som udkom på Gyldendal d. 1/9 2022. Victor Boy Lindholm. Pressefoto. Interview Hvordan ville livet være, hvis vi var bedre til at tale med hinanden? Q&A med Victor Boy Lindholm, der roman-debuterer med »En del af hjertet går ud af kroppen«, som udkom på forlaget Turbine d. 26/8 2022. Romanen undersøger, hvordan man skriver om den stilhed, der hersker blandt mænd. For »Farskibet« har Glenn Bech modtaget Blixenprisen 2022 i kategorien ”Årets roman” og debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat. Romanen var shortlistet til Bogforums Debutantpris 2021 og indstillet til Weekendavisens Litteraturpris 2021. Derudover har Glenn Bech modtaget Albert Dams Mindelegat 2021. Bøger Voksne børn og barnlige voksne i Glenn Bechs »Farskibet« Glenn Bechs romanværk Farskibet sætter spørgsmålstegn ved ungdommen som en given størrelse og fase, alle unge går igennem. For bogens protagonist når slet ikke at være ung, før han skal forstå sin fars selvmord og det ansvar der følger med i den nye familiedynamik. Og de mænd, der kan give ham rammerne, er aldrig selv blevet voksne – eller stillet til ansvar.
Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen af Bookmate Journal. Du kan læse mere eller