Læser og forlagsejer Elin Steffensen fortæller om sin årelange affære med det hun selv kalder 'triviallitteratur'.. Foto: wallpapercave.com
Læser og forlagsejer Elin Steffensen fortæller om sin årelange affære med det hun selv kalder 'triviallitteratur'.. Foto: wallpapercave.com
Elin Steffensen, indehaver af forlaget Griffle |

Hej, jeg hedder Elin og jeg læser triviallitteratur

Vi har fået et brev fra Elin. Hun forelskede sig som 12 årig i bøgerne i serien 'SuccesRomanen', og den kærlighed, der opstod er aldrig rustet. Tværtimod har den vokset sig så stærk, at hun nu driver forlaget Griffle, som blandt andet udgiver netop Silverline-bøgerne, som de hedder i dag.

”Han greb hende i sine stærke arme og trykkede sine brændende læber mod hendes. Hun mærkede en skælven i kroppen, mens hun tænkte: ”Er det virkelig sandt? Er han endelig min?”

Du lukker bogen og sukker veltilfreds. Heltinden fik sin helt, og for en kort stund var du suget ind i et romantisk univers klinisk renset for vasketøj, madlavning og andre hverdagsting. 

Jeg taler her om mine elskede kærlighedsromaner, som, indrømmet, nok ikke gør dig meget klogere på samfundet og klimakrisen eller giver dig meget taletid i læseklubben, men som ikke desto mindre har flere oversete kvaliteter, som meget sjældent bliver nævnt. 

Elin Steffensen med nogle af de Silveline-bøger, hun holder så meget af. Foto: Toke Hage.
Elin Steffensen med nogle af de Silveline-bøger, hun holder så meget af. Foto: Toke Hage.

Da jeg var 12-13 år, opdagede jeg Silverline-bøger - eller SuccesRomanen, som de hed dengang. Bøgerne gav en ung, forvirret teenager et frirum, hvor sort var sort, og hvidt var hvidt – og det var godt – for mig! Det var de romaner, der første gang viste mig, at man kan ‘forsvinde ind i en bog’. Det skal der altså en god forfatter til - og jeg har næsegrus beundring for dem, der kan levere den vare. 

Derfor er jeg blevet en kræsen læser. Jeg smider gerne en bog, hvis den ikke kan fange mig, uanset hvor velanskreven forfatteren er. Der er nok ikke mange, der vil påstå, at de er blevet klogere af Silverlinebøgerne, men de har i hvert fald gjort mig bevidst om det håndværk, det kræver at skrive en fængende bog. Min påstand er også, at min rigtig gode læsehastighed er grundlagt på SuccesRomanens bøger. Selvom jeg læser mange og ’bedre’ bøger i dag, er det stadig en glæde for mig at hive en af mine Silverlineromaner ned fra hylden og lade mig rive med!

Jeg ville ønske, at vi kunne lære alle børn ’at kravle ind i en bog’. At opleve, hvordan tiden forsvinder, mens fantasien er travlt beskæftiget med at danne billeder – det er den vildeste oplevelse. Jeg tror på, at læsning giver stærkere og mere fantasifulde børn. Jeg er en varm fortaler for film og serier, men de kan ikke stå alene. Nogle gange skal man læse bogen først, så man selv kan bestemme hovedpersonens udseende eller landskabets karakter. 

Hvad er Silverline, egentlig?
Måske skal jeg lige forklare: Silverline-bøgerne er genudgivelser af de gamle SuccesRomanen. Jeg har en varm passion for bøgerne, og for nogle år siden fik jeg lov til at genudgive de gamle bøger. Det er foreløbigt blevet til mere end 30 titler. Jeg har aftale med de tre store danske forfattere: Elisabeth Nord, Erik Nerløe og Erling Poulsen. Det var disse tre, der for alvor rykkede ved Familie Journals oplag, når de blev trykt som føljetoner. De blev også udgivet af forlaget Winther, der udgav ca. 250 titler i serien. Romanerne blev trykt i vilde oplag, op til 11 mio bøger – har jeg læst et sted. Derudover blev de lånt ud i vennekredse og solgt antikvarisk, så læsertallet er astronomisk. 


Den første bog, jeg udgav i Silverline-serien, er også den første, der udkom i serien SuccesRomanen, nemlig »Komtessen« af Erling Poulsen. Han skrev i øvrigt under mange pseudonymer som Bodil Forsberg, Else-Marie Nohr og Eva Steen. Bodil Forsberg var min absolutte favorit-forfatter dengang, og min lykke var gjort, hvis jeg kunne finde en bog af hendes i Genbrugsen. Dengang vidste jeg ikke, at det var én og samme person bag de mange navne. 

»Komtessen« er en helt klassisk Silverlinebog, hvor to spædbørn bliver forbyttet, og den ene vokser op som komtesse på en herregård, mens den anden vokser op på et børnehjem. Ak ja, kan du se det for dig? Bogen er i øvrigt filmatiseret med Malene Schwartz og Poul Reichhardt i hovedrollerne. 

En lillesøster bliver født
Mange har efterspurgt en opdatering af genren, så hovedpersonerne ikke længere må sejle over Storebælt eller ringe via omstillingsdamer, men uden at slippe den charme, som den gamle roman­serie havde. Derfor har vi lavet en søster-serie: ”De nye” fra Silverline. Den nye gren af Silverline-serien byder på letlæste, romantiske kærlighedsromaner om moderne kvinder i et opdateret og realistisk hverdagsunivers. Det handler om dig og dine – og om de små og store dilemmaer her i livet. De er kort sagt perfekte som ægte og ukompliceret hverdagsforkælelse eller ferielæsning.

Der er foreløbigt udkommet to ’nye’ titler: »En mand til Camilla« og »Emmas arv«, som begge er skrevet af Birgitte Amalie Thorn og udkommet som e- og lydbog og trykt bog.

Jeg har flere andre forfattere til at skrive på nye bøger, så stay tuned!

Og Silverline-serien har sågar sin egen facebookside, som du er velkommen til at kigge ind på.

Jeg håber, vi ses som stolte triviallæsere – igen!

God læselyst,

Elin

Elin har samlet bøgerne i Silverline-serien og andre relaterede titler på en hylde på Bookmate.
Elin har samlet bøgerne i Silverline-serien og andre relaterede titler på en hylde på Bookmate.
***


4 hurtige Silverline-pointer fra Elin: Hvad kan Silverline gøre for dig?

*De kan booste din læsehastighed - de er typisk ikke så lange, og sproget er let. De bruger også et skønt skrivehåndværkskneb, som kaldes ‘krogen’ - hvert kapitel slutter med en krog, så du skal liiiige have ét kapitel mere. Det kan jo være rigtig godt, hvis du skal træne læsehastighed.* 

*De kan give dig en pause i en ofte hektisk hverdag. Du skal ikke bruge kalorier på at overveje skjulte dagsordner eller tolkninger. Handlingen er lige ud ad landevejen - den onde er og bliver ond, og du er ikke i tvivl.* 

*Hvis du ikke er vant til at læse, kan det være et godt sted at begynde. Det kan være fint at have lyst til det fulde Kafka-forfatterskab, men hvis du ikke er vant til at læse, skal du begynde et andet sted. Så kan du altid gå videre til Kafka.* 

*At læse bøger er godt - uanset hvilke … bare læs!! Stil, genre, lyd-, e- eller for den sags skyld pegebøger - det er lige meget, bare du læser. Det er vigtigt for fantasien, for dit ordforråd, din evne til at læse svære/større tekster, dit udsyn. Og med den trykte bog træner du også dit nærvær … når du sidder med en bog, er du i det univers, og kun der - det er verdens bedste alene-tid.*

Del:

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen af Bookmate Journal. Du kan læse mere eller