Al tid er læsetid. Alle steder er læsesteder. Foto: Matson Collection / Wikimedia Commons.
Al tid er læsetid. Alle steder er læsesteder. Foto: Matson Collection / Wikimedia Commons.
Lasse Juhl Nielsen |

Helårslæsning i sommervarmen

Hvad er 'sommerferielæsning' egentlig, og hvad adskiller den fra resten af årets læsning? Jeg ved det ikke, men her er et lille udpluk af de bøger, der står på min læseliste og som på denne tid af året vel må karakteriseres som sommerlæsning.

Sommerferielæsning! I disse uger er det et ord du ser alle steder. Men hvad er god sommerferielæsning egentlig? For nogen er det lig med let læsning i hængekøjen; romantik, krimier, sjove bøger, der er hurtigt læst og måske ikke sætter så dybe spor. Men for andre er sommerferien ensbetydende med mere tid. Tid til fordybelse. Tid til at dykke ned i de bøger man ikke har tid eller overskud til i en travl hverdag. Ingen af delene er forkert. 

Og jeg har da heller aldrig hørt nogen omtale noget som ‘dårlig sommerferielæsning’. Jeg tænker umiddelbart, at hvis man ikke synes om en bog i sommerferien, ja, så er det svært at forestille sig, at man ville kunne lide den i en anden periode i løbet af året. Og omvendt er ‘god sommerferielæsning’ for mig bøger, som vil være gode og gøre indtryk ligegyldigt hvornår på året jeg læser dem. Så sommerferielæsning er for mig bare endnu mere af det samme. Gode, vilde, overraskende, provokerende, intetsigende læseoplevelser (for indimellem er der også noget, der ikke rammer plet hos mig).

Den litterære to-do-liste
Så min sommerferielæseliste er sådan set blot min normale læseliste. Men hvad står der på den for tiden? Det er en god blanding af nyt og lidt ældre. Der er udkommet en lang række spændende titler de seneste måneder, så listen griber om sig. Men her vil jeg liste nogle af de titler op, som jeg enten er i færd med at læse, eller har planer om at kaste mig over i løbet af den kommende tid. Det vil sige, det der i praksis bliver min læseliste for sommeren.

»Renegater« af Klas Östergren
Klas Östergren er kæmpestor og bliver kaldt én af Nordens litterære sværvægtere. »Renegater« er det afsluttende bind i hans anmelderroste trilogi, hvor første bind, »Gentlemen«, udkom allerede i 1980 (på dansk i 2007), og andet bind, »Gangsters«, udkom i 2005. Nu foreligger hele trilogien på dansk. Og måske begik jeg helligbrøde, da jeg kastede mig over det seneste bind, »Renegater«, uden at have læst de to første. Men ikke desto mindre er det, hvad jeg har gjort. Jeg har vurderet, at trilogien er udgivet over så lang tid, at de enkelte værker bør kunne stå alene. Og så er det jo rart at vide, at når jeg nu bliver blæst bagover af Östergrens romankunst, ja, så ligger der to tidligere bind og venter på mig. Indtil videre tegner det til at blive en gedigen læseoplevelse.

»Fugle i munden« af Samanta Schweblin
Indtil videre er »Kentuki« den eneste bog af argentinske Samantha Schweblin jeg har læst. Det var en forunderlig, fornøjelig og virkelighedsperspektivforvrængende læseoplevelse. Så jeg har længe haft lyst til at læse mere af hende. Mit valg er faldet på »Fugle i munden«. Den var nomineret til den internationale Man Booker pris. Og når forlaget skriver sådan her: 

“Kafka møder Brødrene Grimm i argentinske Samanta Schweblins »Fugle i munden«. Det er fortællinger, som med humor og suggestiv kraft bevæger sig på grænsen mellem realisme, gys og magisk realisme. En bog, der udvider feltet for, hvad litteraturen kan, og som i samme hug undersøger relationer mellem mennesker og mellem mennesker og natur.” 

Ja, så er jeg nødt til at læse den.

»Det ottende liv« af Nino Haratischwili
Den her har jeg lovet mig selv at læse – i hvert fald at læse i, og så bliver jeg ganske sikkert indfanget og er nødt til at læse til ende. Jeg kan ikke præcist sætte en finger på, hvad det er. Men for mig er den her udgivelse omgivet af en eller anden form for mystik. Den Berlin-baserede og georgisk-fødte dramatiker og teaterinstruktør har skrevet en mursten af en bog, der bliver beskrevet som en ‘episk slægtskrønike’. Og der er bare en eller anden sjette sans, der siger mig, at den her skal jeg læse. 

»Mit hjerte er en automat« af Oliva Wenzel
Romanen tager yderst relevante og vigtige problematikker op – fra en let forskudt synsvinkel. Den virker til at have en særlig fortættet energi. Og jeg tror det er en stor læseoplevelse i et overskueligt format. Og så tror jeg, at forfatter, digter, dramatiker og musiker Olivia Wenzel er et kreativt og kunstnerisk berliner-powerhouse, hvis ord bør læses!

»Tropic of Cancer« af Henry Miller
I slutningen af maj bragte vi en artikel om Henry Miller. En forfatter, som jeg har kendt til – og jævnligt er vendt tilbage til i sådan nogle ‘nåhja, ham skal jeg også have læst’-øjeblikke, uden nogensinde at få det gjort. Men portrætartiklen slog det fast med nogle meget lange søm. Han skal læses. Særligt hovedværket »Tropic of Cancer« (»Krebsens vendekreds« på dansk). Så den er jeg i gang med nu.

»Sommer« af Ali Smith
Jeg har længe gerne villet læse Ali Smith og særligt hendes årstidskvartet har spøgt i mit hoved. Nu er fjerde og sidste bind i serien udkommet. Den hedder »Sommer«, så jeg tænker det er et oplagt sted at starte (måske der alligevel findes oplagt sommerlæsning?). Ali Smith er endnu et eksempel på en forfatter, der har tiltrukket sig min opmærksomhed i kraft af den omtale hendes bøger har fået, og den måde og de steder hun dukker op i mit feed af nyheder og omtaler. Det er uhåndgribeligt, men mavefornemmelsen har det med at have ret.

»Op til overfladen« af Margaret Atwood
Atwood er, som du måske ved, forfatteren bag bogen »Tjenerindens fortælling«, der storhittede som HBO-serie. Siden jeg så første sæson af serien og efterfølgende læste bogen (jeg kan i øvrigt slet ikke forestille mig, hvor mindblowing en læseoplevelse, det ville have været, hvis ikke jeg havde set serien først), er det gået op for mig, hvor vildt et forfatterskab det er. Den seneste bog på dansk, »Op til overfladen«, der oprindeligt udkom i 1972, lyder som endnu et bemærkelsesværdigt værk fra Atwoods hånd. Og når man dertil lægger, hvad hun ellers har skrevet – og hvordan hun skriver, ja, så virker det som en must-read. 

»Bleg ild« af Vladimir Nabokov
Og så er jeg nok også nødt til at anskaffe mig Vladmir Nabokovs »Bleg ild«, der just er udkommet på dansk i Niels Lyngsøs oversættelse. Bogen kommer ikke umiddelbart digitalt, men jeg læser også med glæde papirbøger. Og den her skal læses. Nabokov, Lyngsø og den modtagelse bogen har fået. Det er en no-brainer. 

Det var bare nogle få af de titler, der ligger i toppen af min lange lange liste. Derudover er der en række bøger, jeg jævnligt vender tilbage til eller stadig arbejder på: Jeg kommer sandsynligvis til at hive fat i en af Dan Turèlls mord-krimier i løbet af sommermånederne. Jeg stikker nok også næsen tilbage ind i Marcel Prousts mastodont, »På sporet af den tabte tid«, på det punkt har jeg fået en saltvandsindsprøjtning i Jacob Ulrichs artikelserie her på Journal om at læse Proust. Og jeg skal helt sikkert også have læst noget mere Klaus Høeck – ikke mindst på baggrund af Søren Rosenberg Pedersens introduktion.

Og så skal jeg helt sikkert have læst noget mere Michel Houellebecq. Og. Og. Og. Listen er lang og sommerlæsningen bliver til efterårsferielæsning, der bliver til julehyggelæsning, der bliver til vinterferielæsning. 

Læsning ophæver tiden. Heldigvis. 

God sommer. Og rigtig god læselyst.

Del:

Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen af Bookmate Journal. Du kan læse mere eller