Dramatiker Aleksa Okanovic romandebuterer på Gyldendal. Foto: Sara Galbiati / Gyldendal
Dramatiker Aleksa Okanovic romandebuterer på Gyldendal. Foto: Sara Galbiati / Gyldendal
Lasse Juhl Nielsen |

DEBUT: På rejse ind i nationalismens uvæsen

Q&A med Aleksa Okanovic, der romandebuterer med »Natterædsel«, som udkom på Gyldendal den 25/5 2023.

Hvem er Aleksa Okanovic?
Han er en dansk dramatiker, som nu også er romanforfatter, og som i de senere år har beskæftiget sig med politisk giftige og komplekse emner, og vil fortsætte med det.

Hvad kendetegner dig som forfatter/dramatiker/fortæller?
Jeg forsøger at håndtere meget komplicerede emner samtidig med, at jeg også beskriver mennesker i dagligdagen dvs. jeg kan lide at skrive et makrokosmos op mod et mikrokosmos. Hvad betyder de store politiske ting for helt almindelige mennesker?

Hvorfor har du skrevet en roman fremfor teater?
Det var lidt et tilfælde. Jeg fik et tilbud om at skrive en roman, men uden lovning om noget. Det var et eksperiment, også for mig, og jeg anede ikke til at begynde med om bogen ville blive til noget, men det var ekstremt spændende og dragende for mig at skrive ind i et andet medie, fordi jeg har beskæftiget mig med dramatik i næsten 20 år. Jeg blev undervejs meget bidt af det, forlaget blev mere og mere positivt stemt, og på et tidspunkt stod det klart, at vi ville udgive »Natterædsel«. Jeg tror ikke det var så strategisk fra min side, at jeg allerede på forhånd havde en idé til hvad jeg egentlig ville opnå med at skrive en roman, men undervejs blev det klart for mig, at det var frigørende på en helt vild måde. Frigørende fordi man i en roman kan skrive hvad som helst; man kan skrive så mange personer man vil, så mange locations man vil, springe i tid og i det hele taget skabe noget, som er mere omfattende som fortælling. Jeg vil gerne fortsætte med at skrive romaner.


Hvorfor skal vi læse endnu en holocaust-roman?
Jeg har ikke som udgangspunkt tænkt, at jeg ville skrive en holocaust-roman, men jeg kan se nu, at det er sådan den bliver kategoriseret, og det forstår jeg godt. Min interesse for holocaust blev større og større jo mere jeg skrev, og jeg skrev flere og flere scener inde i lejren, som beskriver hvor ekstremt voldeligt og afstumpet kz-lejr-systemet var. Men det tror jeg, de fleste læsere vidste i forvejen. Hvad de måske ikke har læst så tit, er en roman der går tæt på en nazistisk familiekrise, og det er det, der var mit udgangspunkt. Jeg interesserer mig for ondskab, men først og fremmest for det onde i det normale.

Jeg kommer selv fra Balkan, og under krigen, oplevede jeg på tæt hold, at helt almindelige mennesker grundet nationalismen blev trukket ind i noget ekstremt ondt og som pludselig støttede et morderisk system og udtalte sig ondsindet om andre mennesker. Det er stadig svært for mig at forstå, hvorfor eller hvordan det sker, men romanen giver et bud på, hvordan almindelige eller normale mennesker kan blive radikaliserede.


Et toneskift – hvem taler?
 I min læsning af romanen oplevede jeg et skift i tonen eller fortællestemmen i takt med særligt een markant hændelse (ingen spoilers her!) Som om den alvidende fortæller pludselig får en lidt stærkere holdning. Jeg bilder mig ind, at det er dramatikeren der skinner igennem – i hvert fald er det for mig at se et lidt atypisk træk i en roman. Er det her skift i tonen overhovedet noget du har skænket en tanke? Eller er det mig der ser syner?

Jeg har aldrig rigtig tænkt over at romanen skifter tone henimod slutningen, måske gør den, men den fortæller, der er i romanen, er faktisk mig på en rejse ind i nationalismens uvæsen, og det er ikke en alvidende fortæller – for mig – selvom han godt kan fremstå sådan, det er en fortæller, som har sat sig for at forstå hvad nationalisme er og hvad det gør ved normale mennesker. Fortælleren er også filosofisk til tider, men bogen er ikke filosofi, fordi fortællerens tanker ikke er konsistente. Man skal gå med på den rejse og acceptere, at fortælleren det ene øjeblik kan mene det ene, og det næste mener noget andet, for det er sådan det var på min rejse, og det er den rejse, jeg har forsøgt at bevare i bogen. 

***

Aleksa Okanovic (f. 1973) er uddannet dramatiker. Han modtog i 2006 en Reumert Talentpris for værkerne Restaurant d’Amour og Diamond/Dust/Shoes og modtog senere Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Hans stykker er blevet opsat i bl.a. London og Berlin.

»Natterædsel« er Aleksa Okanovics debut som forfatter.

Del:

Se også

Benedicte Huang. Foto: Esben Bøg-Jensen Interview DEBUT: Det, jeg interesserer mig for, er stemninger og misstemninger. Akavede øjeblikke mennesker i mellem Q&A med Benedicte Huang, der debuterer med romanen »Døtreskole«, som udkom på forlaget Gads den 03/03 2023. Kristin Vego. Foto: ©Erika Hebbert Interview DEBUT: At længes efter et sted at høre til Q&A med Kristin Vego, der debuterer med novellesamlingen »Se en sidste gang på alt smukt«, som udkom på forlaget Turbine den 16/9 2022. Bogen vandt Bogforums debutantpris 2022. Vladimir Tomic. Foto: Sara Galbiati Interview DEBUT: På opdagelsesrejse i mig selv Q&A med Vladimir Tomic, der debuterer med romanen »Flotel Europa«, som udkom på Gyldendal d. 1/9 2022. Victor Boy Lindholm. Pressefoto. Interview Hvordan ville livet være, hvis vi var bedre til at tale med hinanden? Q&A med Victor Boy Lindholm, der roman-debuterer med »En del af hjertet går ud af kroppen«, som udkom på forlaget Turbine d. 26/8 2022. Romanen undersøger, hvordan man skriver om den stilhed, der hersker blandt mænd. For »Farskibet« har Glenn Bech modtaget Blixenprisen 2022 i kategorien ”Årets roman” og debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat. Romanen var shortlistet til Bogforums Debutantpris 2021 og indstillet til Weekendavisens Litteraturpris 2021. Derudover har Glenn Bech modtaget Albert Dams Mindelegat 2021. Bøger Voksne børn og barnlige voksne i Glenn Bechs »Farskibet« Glenn Bechs romanværk Farskibet sætter spørgsmålstegn ved ungdommen som en given størrelse og fase, alle unge går igennem. For bogens protagonist når slet ikke at være ung, før han skal forstå sin fars selvmord og det ansvar der følger med i den nye familiedynamik. Og de mænd, der kan give ham rammerne, er aldrig selv blevet voksne – eller stillet til ansvar. Læsefælleskaber kan noget særligt. Foto: NYPL's Public Domain Archive. Bookmate Læsechallenge: Læs mere. Sammen. Fra 19. marts til 19. april kører vi en læsechallenge på Bookmate. Det gør vi af flere årsager; men mest af alt fordi vi vil opfordre til at dele læseglæden.
Vi bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen af Bookmate Journal. Du kan læse mere eller